Ushtria e Kosoves, kercenim per Beogradin dhe Shkupin

Author: | Posted in Social No comments

DANIEL_SERVERKosovaret jane ne kerkim te nje marredhenie te ndryshme, me te matur me Beogradin

Tani qe kaloi edhe ky vit, shpresat e nje marredhenie sa me te mire bisedimesh midis Kosoves dhe Serbise po shtohen akoma me teper. Kete vjeshte filloi dialogu politik i nivelit te larte dhe premton me shume sesa dialogu teknik i cili filloi ne vitin 2011.

Ky i fundit kishte te bente me njohjen e dyanshme te diplomave, kontrollin administrative te kufijve, kthimin e librave te regjistrave civile, telekomunikacionin dhe shitblerjen e energjise elektrike. Ky dialog shkoi aq sa mundi fale Edita Tahirit, por pa prekur problemet politike. Me pas nga ana e Serbise preokupacioni ka qene minimal dhe bisedimet politike ndermjet kryeministrave, te cilat filluan ne tetor, me Eshtonin ne rolin e ndermjetesuesit erdhen ne kohen e duhur.

Siguria e Kosoves varet ende nga KFOR-i

Nese Serbia deshiron nje date per fillimin e bisedimeve per anetaresimin e saj ne BE, Gjermania ia ka bere te qarte qeverise se saj se strukturat administrale ne veri te Kosoves, nuk mund te vazhdojne se egzistuari. Nuk premtohet shume nga platforma serbe per negociata e publikuar tani vone, por rendesi me teper i jepet asaj cka do te thote Beogradi ne negociata.

Ulja e nivelit te krizes ekonomike te Kosoves duhet te mirepritet nga Beogradi. Ne menyre qe te behet nje pretenduese e mirefillte per heqjen e vizave dhe per Marreveshjen e Stabilizim Asocimit, te permiresoje marredhinet me BE-ne, Prishtina duhet te nxjerre nje rezultat sa me pozitiv.

Duke perfshire edhe marreveshjen e IBM-se dhe marreveshjen e te dhenave kadastrore, mundesia e pare eshte implementimi I marreveshjes teknike. Ne zgjedhjet e ardhshme qe do te mbahen ne 2013-2014, kryeministri Thaci do te mbaje nje pozicion te keq nese e gjitha kjo nuk do te realizohej.

Paraqitet nje hap perpara, perfundimi i mbykqyrur se pavarsise nga ana e Zyres Civile Nderkombetare. Nese Zyra Civile Nderkombetare zhduket, do te mbeten nje numer i konsiderueshem zyrtaresh te larte dhe EULEX. Per tani ia vlen te permendet fakti se siguria e Kosoves varet ende nga KFOR-i, ka shkruar DANIEL SERVER.

Similar Posts: