Të enjten shiu i meteorëve

Author: | Posted in Culture No comments

shiu-meteorSipas NASA-s, mengjesin e se enjtes vezhguesit e qiellit do te kene mundesi te jene deshmitaret e pare te shiut te pare te meteoreve per kete vit.

Behet e ditur nga agjensia hapesinore amerikane se pjese te nje asteroidi qe rrotullohet rreth diellit per qindra vjet, kete jave mund te shihet nga toka. Ky spektakel pritet te zgjase disa ore. Kur te hyjne ne atmosferen e planetit tone meteoret Quadrantid do te levizin me shpejtesi rreth 145 mije km ne ore dhe do te digjen 80 km larg tokes. Do te jene aziatiket te cilet do te kene mundesi te shohin kete spektakel madheshtor.

Per te apasionuarit e astronomies ky vit do te jete me interesanti, pasi planeti yne do te vizitohet nga dy asteroide dhe dy kometa. Asteroid Apofis, I cili mban emrin e perendise egjiptiane te erresires do te afrohet ne 10 anar shume prane tokes dhe distanca do te jete e larget prej 15 milione kilometrash.

Asteroid me permasa 300 metra do te ndiqet me shume kujdes nga astronomet te cilet do te perdorin telescope optike dhe antena te medha radaresh, pasi pritet qe ky asteroid te afrohet edhe me teper me token.

Edhe pse shancet per t’u perplasur me token jane 1 ne 100 mije, pasojat do te ishin fatale rruzullin tokesor. Te pakten deri ne janar shkencetaret jane nervoze, kur vezhgimet e radareve do te tregojne me saktesi qe Apofisi do te shmange planetin tone ne 2036.

Similar Posts: