Ne Shqiperi zbulohet ferma me e vjeter ne Evrope, 6500-vjecare

Author: | Posted in Kosovo News No comments

Studiuesit e Universitetit te Cincinnati ne SHBA pretendojne se kane zbuluar ne Shqiperi fermen me te vjeter ne Evrope, qe nga epoka e paleolitit. Lajmi ka bere buje te madhe nder qarqet e shkencetareve, pasi sipas tyre informacionet qe ata dispononin nuk ishin te mjfatueshme per te vertetuar hipoteza apo disa fakte te paplota e te varfra te zbuluara deri me sot, ne gjithe Evropen.

Pronarja e Universitetit, Susan Allen, deklaron se “Ka pasur vertet nje hendek te madh ne dokumentin e periudhes se hershme neolitike jo vetem ne Shqiperi, por ne mbare rajonin.

Zbulimi tregon se ne Vashtemi, ne jug lindje te Shqiperise, ishte nje fermat e para, rreth 6500 vjet perpara Krishtit”. Gjithmone sipas studiuesve amerikane, hulumtimet kryesisht zakonisht ne rajone te pasura me drithera.

Ne studimet e tyre te kryera ne Vashtemi rezultoi se ne rajon baza e bujqesise ishin dritherat, keshtu aty gjendeshin, derr te eger, lepur, disa lloje peshku, etj.

Gjirokaster, rikonstruksion 3 banesave monument kulture

Ne qytetin e Gjirokastres ka nisur rikonstruktimi i tre banesave te shpallura si monument kulture te kategorise se pare. Sipas Drejtorise se Monumenteve ne Gjirokastr, per keto re banesa eshte levruar nje pjese e fondit prej 20 milione lekesh i planifikuar per rikonstruksion e shtepive te Ficajve, Kokobobove dhe Cuberateve.

Per te tre banesat do te respektohen me rigorozitet projektet e pergatitura nga specialistet, duke ruajtur karakteristikat.

“Pjeter Gaci” per pianistin nga Lezha

Konkursi artistik i titulluar cmimi “Pjeter Gaci” ka mbyllur siparin me nje koncert ne skenen e teatrit “Migjeni” te qytetit te Shkodres, pas tre diteve konkurrim te artisteve nga te gjitha rrethet e Shqiperise.

Si me te mirin e ketij konkursi, juria ka vlersuar pianistin e vogel nga qyteti i Lezhes, Mikea Kakusi, nxenes i ciklit te ulet ne shkollen kombetare te muzikes “Prenke Jakova” ne qytetin e Shkodres, duke i akorduar atij cmimin special te ketij aktiviteti.

Muzika konkurs per 100-vjetorin e Pavarsise

Ne kuader te 100-vjetorit per te nxitur muziken e kultivuarshqiptare, Ministria e Kultures ka shpallur konkursin mbarekombetare per krijmtarine muzikore. Tre zhanret konkuruese jane muzike per opera, balet dhe simfoni.

Te gjithe artistet do te kene mundesi te paraqesin krijimet e tyre deri ne fund te shtatorit. Veprat fituese do te jene me pas pjese e reporterit te operes dhe baletit.

Similar Posts: