Marrëveshja për pikëkalimet kufitare

Author: | Posted in Social No comments

Pikekalimet kufitare midis Kosoves dhe Serbise do te jene te njete si ne te gjitha vendet ku zbatohet nje menaxhim i integruar i kufirit dhe nje rast i njejte eshte edhe pikekalimi ne Muriqan qe lidh dy shtetet, Malin e zi dhe Shqiperine.

Kjo ka qene deklarta e zevendeskryeministres se Republikes se Kosoves, Edita Tahiri e cila iu ka kunderpergjigjur deklarates se shefit te ekipit serb negociator, Dejan Pavicevic ku ky i fundit ka deklaruar se vendkalimi kufitar ne Jarinje dhe Merdare do te zbatohet ne dy projekte, ne bazen e marrveshjes per Menaxhimin e Integruar te Kufirit.

Pavicevic ka deklaruar per median serbe se formimi i kalimeve nuk ngjason fare me ate te kufive dhe nuk ka fare nje qellim qe te krijohen cfaredolloj kufiresh, por ato do te jene pika kontrolli ne luftimin sa me te lehte te kapjeve te krimineleve.

Ndersa zonja Edita Tahiri e cila ka drejtuar delegacionin e Kosoves lidhur me dialogun teknik, ne te cilen ne kuader qe eshte arritur edhe kjo marrveshje per menaxhimin e integruar te kufirit, ka thene per Televizionin Shqiptar Top Channel nepermjet linjes telefonike, se kjo marrveshje ka per tu zbatuar ne te gjitha pikekalimet kufitare mes Serbise dhe Kosoves, qe gjithsej jane gjashte.

Me tej Edita Tahiri ka shpjeguar qe sipas protokollit teknik ne kater pkikalimet kufitare, ku dy jane ne veri dhe dy te tjere ne pjesen tjeter te kufirit, kjo marrveshje ka per tu zbatuar menjehere, ndersa ne dy te tjerat ne nje faze me te mevonshme.

“Keto modele jane te ekzistueshme te marim pershembull ate midis Malit te Zi edhe Shqiperise ne pikkalimin e Muriqanit. Keshtu dua te them se sikurse atje dhe sikurse cdkund do te zbatohet dhe ne rastin tone.

Gjtiashtu edhe ne kufirin ndershtetror ku ne kemi 6 pikekalime kufitare dhe ne te gjitha keto do kete modelin e IBM-se, Menaxhim te Integruar te Kufirit”, deklaroi zonja Edita Tahiri. Edhe Republika e Kosoves edhe ajo e Serbise do te ken nje autoritet te tyrin ekzekutiv ne pikekalimet kufitare dhe do te punojne me Kushtetuten dhe ligjet e veta.

Republika e Kosoves do te kete Policine e vet, Doganat dhe Agjencionet shoqeruese. Ndersa ne anen tjeter, do te jete pala serbe ku do te kete perfaqsuesit e saj nga institucionet e veta”, ka sqaruar me tej Tahiri.

Duke iu referuar Edita Tahirit ky nenshkrim i ketij protokolli teknik nga te dyja palet, do te those se Serbia ka njohur tashme integritetin territorial te Kosoves, dhe rezultati i kesaj marrveshje. BE-ja ne raportin per zgjerimin qe i ka dorezuar Republikes Serbe ia ka vene mese te qarte formulen se Serbia duhet te respektoje integritetin territorial te Kosoves.

Similar Posts: