LDK e AAK kritikojnë Qeverinë për degradim të kulturës e arsimit

Author: | Posted in Kosovo News No comments

ldk-akQeveria e Kosoves eshte kritikuar per mosefikasitet dhe degradim ne fushen e arsimit dhe kultures nga Lidhja Demokratike e Kosoves, Aleanca per Ardhmerine e Kosoves dhe partite opozitare. ‘Moszbatimi i legjislacionit dhe politizimi i skajshem jane vetem disa nga pikat e dobeta qe kane shenuar 2012, ne fushat e caktuara’, deklarohet nga keto dy subjekte ne konferencen e sotme per media.

Ministri i Kultures, Memli Krasniqi, eshte kritikuar nga Keshilli i Eksperteve per Kulture, Rinise dhe Sport i LDK-se, per improvizim dhe degradim te jetes kulturore dhe politizim te sportit, shkelje ligjore gjate vitit 2012. Ne nje konference permbullese per kete vit, Jonuz Salihaj, udheheqesi i Departamentit per Ardhmerine e Kosoves deklaroi se analfabetizmi, moszbatimi i legjislacionit, rrjeti I nderprere I shkollave, politizimi I skajshem, unifikimi I sistemit arsimor jane disa nga ceshtjet me kritike te arsimit te vitit 2012.

Salihaj deklaroi se pike tjeter e dobet e sistemit arsimor eshte analfabetizmi. Nese egziston nje shkalle e larte analfabetizmi, sistemi arsimor nuk mund te kete efikasitetin e duhur. Politizimi I skajshem I I arsimit eshte nje tjeter pike e dobet e arsimit. Nderhyrja e MASH-it dhe rektoratit ne politikat e njesive akademike.

Si pike tjeter te dobet zoti Salihaj nuk la pa permendur infrastrukturen arsimore, mosinspektimi dhe mosmonitorimi i shkollave, nderhyrja e MASH-it ne agjencine akreditore

 

prizreni‘Dhurata’ e Komuës së Prizrenit, ngritja e tatimit

Komuna e Prizrenit kete fundvit ka rritur tatimin ne prone me 60%. Sipas zyrtareve koumunale te Prizrenit vendimi eshte marre pas kerkeses se Ministrise se Ekonomise e Finances per stabilizim tatimi ne shtetin e Kosoves. Tek opozita prizrenase ky vendim ka provokuar debate te shumta.

Komuna e Prizrenit, si dhurate per festat e fundvitit, u ka ofruar banoreve ngritjen e tatimit ne prone ne 60%. Mehmet Bytyci, drejtori i ekonomise dhe financave tha se kerkesat nga niveli qendror nuk mund te kundershtohen nga pushteti lokal, edhe pse ky vendim ka shfaqur pakenaqesi te shumta.

Partia me e madhe ne pushtet ajo e LDK-se ka reaguar menjehere. ‘Vjelja e taksave nga ana e komunes mund te behet ne menyra te ndryshme e jo me ngritjen e tatimeve, ne kohen ku xhepi I qytetarit eshte I zbrazet’, kundershtoi ne menyre kembengulese nenkryetari Hanefi Muharremi.

Afrim Tejeci, kryetari I SHZAP, tha se tatimet te kryhen sipas etazheve te caktuara. Komuna e Prizrenit kohe me pare dallohej per nivel te ulet te taksave ne Kosove. Ngritja e tatimit ne prone ka arritur ne 0.15 % nga 0.09 qe ishte deri dje.

Similar Posts: