Ekonomia e Kosovës, me probleme edhe vitin e ardhshëm

Author: | Posted in Economy No comments

papunesia-kosoveGjate vitit 2013 Kosova do te perballet me kriza ekonomike. Problemet e permbledhura gjate ketyre viteve, pavarsisht trendit pozitiv te ngritjes se ekonomise ne vend, nuk do te ulen edhe gjate vitit te ardhshem. Pritet te fillojne edhe probleme si ai i zvogelimit te buxhetit financiar, ekonomise joformale dhe luftimi I korrupsionit.

Disa nga arritjet ne fushen e ekonomise gjate ketij viti mund te permendet anetaresimi ne Banken Europiane ne Ndertim dhe Zhvillim, strategjia e bashkepunimit me Banken Boterore, programi ‘Stand By’ me FMN si dhe permirsimi I mjedisit per te kryer biznes.

Papunesia, varferia dhe problemet e permbledhura nder vite nuk jane arritur te zgjidhen pavaresisht rritjes ekonomike. Zevendeskryeministrja e Ekonomise, Mimoza Lila deklaroi se keto jane disa nga sfidat qe duhen marre me teper parasysh gjate vitit 2013.

‘Pas regjistrimit te popullsise duhet te krijohet edhe nje regjister i sakte i te papuneve’ deklaroi Mimoza Lila. ‘Qeveria po angazhohet per krijimin e kushteve per bizneset, qe ato te punesojne sa me shume njerez. Njekohesisht edhe per trajnimin e punekerkuesve neper qendrat e aftesimit professional ne tere vendin’, tha ministri i punes, Nenad Krasniqi.

Ne vitin 2013 ekonomia e Kosoves parashikohet te rritet me 3.3 %, sipas zyrtareve te Bankes Zyrtare Boterore, eshte me e larta e vendeve Perendimore te Ballkanit. Ekonomia e Kosoves perseri do te perballet me probleme te njejta dhe banoret e Kosoves do te kene te ardhura te uleta. Kontrolli me I madh ne veri te Kosoves, zvogelimi I deficitit, luftimi i korrupsionit dhe ekonomise joformale pritet te jete nje tjeter sfide.

Similar Posts: