BE, kritika gjyqësorit kosovar

Author: | Posted in Politics No comments

Eshte rishikuar nga Gjykata Evropiane e Auditoreve ndihma e Bashkimit Evropian ne Republiken e Kosoves ne sektorin e sundimit te ligjit. Ne kete raport qe eshte publikuar ky mekanizem citohet nga “REL” se kjo ndihme nuk ka qene mjaft efikase.

Suksesi ka qene vetem modest eshte pse Bashkimi Evropian ka ndihmuar ne ndertimin e kapaciteteve dhe sidomos ne sektroin e doganave, gjyqesorit dhe policise. Akoma mbeten te larta nivelet e korrupsionit dhe kriminalitet ne Kosove, eshte thene ne raportin e BE-se.

Sipas tyre, gjyqesori akoma vazhdon te vuaje nga nderhyrjet politike dhe nga mungesa e transparences. Mangesite e rendesishme ne kapacitetin e kufizuar te shtetit te Kosoves per te mbrojtur deshmitaret kyc dhe veshtirsite per te larguar apo zhvendosur ato jashte vendit mbeten akoma problematike”, ka theksuar raporti, i cili ka shtuar se ne pjesen veriore te Kosoves perparimet kane ngelur njesoj si ne kohen e luftes dhe vendosja e ligjit nuk eshte bere akoma.

Mbeshtetja e Bashkimit Europian duhet te jete me efektive pasi autoritetet e Kosoves trajtojne te pamjaftueshme sundimit e ligjit”, tha Gjis de Vries njekohesisht anetar i Gjykates Evropiane te Auditoreve.

Eshte shume me ndryshe nga pjesa tjeter e Ballkanit perendimor sepse ne Kosove nxitja e anetaresimit ne Bashkimin Europian rrezikohet nga mungesa e nje qendrimi te perbashket te Bashkimit Europian ndaj pavarsise se saj theksoi ne perfundim raporti i Gjykates Evropiane te Auditoreve.

Similar Posts: